„Labaiteatras“ pristato plastilininės animacijos vaizdo klipą!

2017 m. spalio 12 d.

Interneto platybėse gali atsitikti absoliučiai viskas – visiškai netikėtai jame užgimė ir „Labaiteatro“ bei plastilininės animacijos kūrėjo Aurimo Varkojaus bendradarbiavimas. Teatro vadovas, kompozitorius Deividas Gnedinas pasakoja, jog internete pamatęs vieną iš Aurimo sukurtų vaizdo klipų, itin susižavėjo jo kūryba ir netrukus susisiekė su pačiu autoriumi. Paaiškėjo, jog Aurimo istorija itin netradicinė!

 

Inžinierius, įsimylėjęs animaciją

Aurimas Varkojus, pabaigęs inžinerijos mokslus Kauno technologijų universitete, ir šiandien dirba pagal specialybę, tačiau visuomet domėjęsis menais, laisvalaikiu vyras bando išnaudoti ir savo kūrybinį potencialą. Be muzikos kūrimo ir knygos rašymo jo bene didžiausia aistra tapo „Stop motion“ (lietuviškai – sustabdyto kadro) plastilininė animacija.

Didelio susikaupimo, kantrybės, darbštumo reikalaujanti technika Aurimą sužavėjo niekuomet neišsenkančia kūryba – kuriant tokio tipo vaizdo klipus tenka ne tik nuodugniai apgalvoti kiekvieną žingsnį, detalę ar kadruotę, bet ir kūrybiškai permąstyti kartais nepasiteisinusius sprendimus. Sulaukęs „Labaiteatro“ pasiūlymo bendradarbiauti ir vizualiai apipavidalinti dainą „Virėjo daina“ iš teatralizuoto – koncerto „Kai užaugsiu būsiu“, kūrėjas, ilgai nesvarstęs, sutiko. „Man buvo įdomi pati būsimo klipo tema – ji leido išbandyti seniai knietėjusius kadrus, tokius kaip vandens bėgimas iš čiaupo“,- pasakoja Aurimas.

„Virėjo dainos“ kūrimo užkulisiai

Paklaustas, koks gi tas plastelininio, sustabdyto kadro animacijos vaizdo klipo kūrimo procesas, Aurimas Varkojus atskleidė įdomių užkulisinių detalių. Pirmasis etapas – aplinkos, fono kūrimas. „Filmukams naudoju jau iš seniau paruoštus medinius padėklus, jie filmuojant atstoja grindis bei medines plokštes, kurios yra prispaustos spaustuvais. Grindis ir sienas išklijuoju reikiamos spalvos spalvotu popieriumi, kartais pats nupiešiu ar kitaip sukuriu tapetus, grindų dangą.“. Daugiau nei 80 % viso klipo kūrimo laiko užima filmavimui reikalingų objektų, mažiausių detalių pagaminimas. Tam reikia itin lakios fantazijos, autorius teigia, jog iki smulkmenų reikia apgalvoti, kaip ir kokias detales pagaminti, pavyzdžiui vietoje gėlės vazono puikiai tinka burnos skalavimo skysčio buteliuko dangtelis, o vietoje keptuvės ar peilio – metaliniai mažų žvakių dėkliukai. Paruošus aplinką, turint visas reikiamas detales, Aurimas piešia kadruotes, rikiuoja jas eilės tvarka, reguliuoja apšvietimą, filmavimo rakursus.

„Virėjo dainos“ personažai buvo lipdomi ant metalinių griaučių, o kad tie griaučiai būtų tvirtesni, Aurimas juos apklijavo epoksidiniu glaistu – svarbu, kad veikėjai lankstytųsi tik tose vietose, kuriuose reikia. „Gaminant griaučius, pėdas darau iš metalinių plokštelių, tam, kad personažai nevirstų, o laikytųsi po grindimis esančių magnetų pagalba“,- darbo subtilybėmis dalinasi Aurimas Varkojus,- „pavyzdžiui, bėgantį vandenį dariau taip: į puodą švirkštu įšvirkščiau truputį skaidraus šampūno, prie čiaupo priklijavau iš dvipusės lipnios juostos susuktą vamzdelį ir dariau nuotrauką. Tada įšvirkščiau dar truputį šampūno, priklijavau naują vamzdelį ir vėl fotografavau. Kartojau tą pačią procedūrą, kol puodas prisipildė reikiamu šampūno kiekiu sriubai pagaminti”. Apie proceso pabaigą kūrėjas pasakoja štai ką: „jau turint veikėjus, jų aplinką, sureguliuotą apšvietimą, galima pradėti filmavimą- padarau nuotrauką, pajudinu veikėją, padarau dar vieną nuotrauką, vėl pajudinu. Animuojant veikėjų kalbėjimą iš kartono ar plastilino pagaminu virš dešimt skirtingų burnos formų, kurias reikia pritaikyti prie dainos įraše skambančių garsų”. Aurimas Varkojus yra paskaičiavęs, jog per aštuonias valandas galima nufilmuoti nuo 20 sekundžių iki minutės trukmės vaizdo medžiagos. Vėliau seka ir valandos praleidžiamos prie montavimo, vaizdo redagavimo programų.

Aurimas labai džiaugiasi šia nauja patirtimi bei užsimezgusia draugyste su „Labaiteatru“. „„Virėjo dainą“ niūniavau dar ilgai po filmavimo, smagu, kai tavo kūrybą įvertina, tavimi pasitiki“,- teigia šio originalaus vaizdo klipo autorius, kuriam plastilininė animacija yra tapusi ne tik hobiu, bet ir meditacijos, atsipalaidavimo būdu.

Aurimo youtube kanalas AurimasFilms

Foto: Aurimas Varkojus

0

Krepšelis